2016 Rychlebské stezky

Po tom co se nám podařilo projet Singltrek pod Smrkem, tak jsme si řekli, že by to chtělo něco náročnějšího a vydali jsme se do Rychlebských stezek.

Zažít po roce další dobrodružství a test nejen vlastních schopností, ale i schopností našich strojů. A protože jsme nechtěli zažít víkendový fičák (překážet lidem a naopak), tak jsme místo víkendu vyrazili ve středu večer a vraceli se v sobotu ráno.

Cesta byla náročnější a o poznání delší než na Singltrek pod Smrkem, ale nelitovali jsme. Po příjezdu jsme zjistili, že máme hodně místa, kde postavit stan, takže jsme se utábořili a na dobrý spánek vypili pár žejdlíků piva. Po ranní hygieně jsme si v základně vyzvedli mapu a ihned vyrazili si užít první stoupací trail.

Dr. Wiessner – opravdu náročnější trail, který rozhodně není pro bikera, co sjíždí jen cyklostezky. Neskutečně propracovaný stoupák, který v sobě zahrnuje lávky, přejezdy přes kameny, mělké potoky. Vše velmi dobře promyšlené, klobouk dolů. Jak napovídají fotky, tak někdy se jela fakt hrana, zejména při přejíždění kluzké skály a najíždění na lávku. Můžu to napsat za nás všechny, že když jsme trail jeli poprvé, tak to bylo náročné, ale s každým dalším výjezdem jsme si pilovali techniku, zvládali pasáže lehčeji, plynuleji a vůbec to pro nás byla velká škola v technice.

Po nádherném a technicky dost náročném výšlapu jsme se dostali k rozcestí a nebyli bychom to my, abychom nejeli rovnou na nejnáročnější Trail Wales

Jak jsme se později dozvěděli, trail je hlavně určen pro Enduristy se zdvihem alespoň 150mm. Nedopadlo to úplně dobře, protože jsme více jak polovinu trailu šli pěšky. Shodli jsme se, že je to na nás jiná liga a rozhodně ne pro XC svezení s našimi fully, spíš pro ty enduristy v integrální přilbě a chráničích na kolenou a loktech.

Superflow -Dál už jsme Walese nezkoušeli a raději ho objeli. Všichni jsme se nejvíce těšili na Superflow, jestli je tenhle trail tak dobrej, jak se o něm všude píše. Co myslíte, jak to dopadlo? Za naší partu dostává velkou jedničku s hvězdičkou. Superflow je opravdu super a vlastně i flow :). Rychlé klesání s následným stoupáním, krásně upravený terén, klopené zatáčky a když člověk chce, i si zaskáče. Superflow trail je v některých částech náročnější, ale vše záleží na rychlosti. Je tvořen tak, že po pár úsecích se přejíždí lesní cestou a člověk si mezitím v pohodě odpočine a načerpá síly na další část tohoto nádherného trailu. Pravda, někdy přejíždění bylo nudnější, ale nic co by člověka odradilo.

Velryba -Další trail, který se ze začátku tváří jako hezká projížďka lesem se mění v dost technický trail, který je zakončen moc hezkým sjezdem z velkého balvanu (velryby). Konečná část trailu je utvořena největšími balvany na Rychlebských stezkách. Tenhle trail má rozhodně své kouzlo, kterým nás učaroval, a rádi jsme si jej dali znovu.

Další traily: Biskupský je takový pohodový trail, lehčí přejezd k trailu Velryba. Tajemný, technicky náročnější, ale ne tak jako Wales. Mramorový podobný tajemnému. Trail podél Černého potoka, Vindavský okruh, Trail Lesů ČR – jsou pohodové traily, které zvládnete levou zadní, akorát ten zpáteční trail Lesů ČR je takovej nudnej

Co se nám líbilo?

Základna byla velmi dobře zařízena, nové toalety, 3 sprchy, bar, teplé jídlo, hned vedle obchod s cyklo věcma, prostě všechno jak má být. V porovnání se Singlem by Rychleby vyhráli. V rámci Rychlebských stezek je i trail podél Černého potoka, který je pro méně zdatné bikery, rodiny s dětma anebo jen tak nahnat kilometry s koupačkou po cestě. Okolo základy je fajn výběr restaurací, ze kterých si člověk může vybrat. Rychleby mají svou jedinečnou atmosféru, která asi fakt vyplývá ze vztahu k biku a k přírodě, těžko se to popisuje, je lepší si to prožít 🙂

Co si myslíme, že se dá ještě zlepšit?

Pomohla by lepší orientace přímo na trailech, kam trail vede, s kterým trailem se kříží, na který trail můžete přejet, třeba nějaké jednoduché do dřeva vypalované mapy, určitě by do celkové atmosféry dobře zapadly

Dalo by se ještě zamakat na lepším propojení sekcí jednotlivých trailů, aby to nebyla jen lesní cesta, ale něco co bikera zabaví

Vyřešit absenci nějakého venkovního korýtka s vodou na umytí nádobí po noční grilovačce (keramické umyvadlo na WC není to pravé)

Po vyjetí k SuperFlow trailu, by si člověk dal třeba pivo, možná by se povedla myšlenka se samoobslužným pultem, kde by si člověk vzal, co chce a zaplatil. Porád jsme toho názoru, že mezi bikerama se nekrade.

Závěrem vrátíme se! 🙂 Na fotkách se můžete pobavit bolístkou co se Hanzovi přihodila a taky se mrknout jak to vypadá okolo základny.

Doporučené články