2018 Bílé Karpaty – Trail of Life

Tak jsme zase po roce vyjeli objevovat krásy naší země. Tentokrát jsme zamířili autem na Moravu – kraje vína, žen a zpěvu. Naším cílem byly Bílé Karpaty a Trail of Life, které se vinou kolem vodní nádrže Lučina. Ubytovali jsme se ve Strážnici a odtud vyráželi.

Na trailech jsme nakonec strávili jen den a půl, neb někteří z nás čekali od trailů něco jiného. Ostatní tak překvapení nebyli. Trail of Life není typické trail centrum, které jsme poznali na Singltreku pod Smrkem či Rychlebech. Jsou jiné a vyznačující se zejména krásnými stoupacími XC okruhy, které jsou sporadicky proložené nějakým tím krátkým trailíkem. Během okruhů si však můžete užít nádherné výhledy na Bílé Karpaty, jejich louky a solitérní stromy, to vše je doprovázené moravskou pohodou.

Všechny nás však zklamali časté asfaltové sjezdy, které nám nedávali odpovídající odměnu po pěkném výšlapu.

Druhý den jsme se tedy rozhodli pro alternativu v podobě nejvyššího vrcholu Bílých Karpat – Velké Javořiny. K cestě tam jsme využili část značených okruhů a poté cyklotrasu, která mile překvapila zejména v úseku od Megové boudy do Nové Lhoty. Cestou jsme udělali zastávku u větrného mlýnu, který znáte z Nebojsy či Statečného kováře, což nakonec dalo soundtrack našemu výjezdu 🙂

Po náročném výstupu na vrchol jsme se pak odměnili pěknými sjezdy přes červenou a zelenou turistickou trasu.

Třetí den jsme pojali v moravském odpočinkovém stylu a vydali se kolem vinných sklepů k naším bratrům na Slovensko, do Skalice, následoval Hodonín a cestou přes lesní pískoviště do Bzence, abychom si nakonec dali deštivou sprchu při cestě zpět do Strážnice. Cestou zpátky domů jsme se ještě rozhodli zajet do Jedovnice na Singltrail Moravský kras, který má 3 traily z nichž jsme projeli jen část černého, který byl pěkný, ale v zábavě na celém trailu nám zabránila těžba. Potom jsme zkusili i druhý okruh, kterému však v dost úsecích chyběl ten správný „flow“, což nakonec i s únavou a vidinou daleké cesty domů, rozhodlo o tom, že jsme první okruh už nezkusili.

Během výjezdu jsme najeli něco přes 200 km, s bezmála 4tis. převýšením a jednou píchačkou. Kupodivu bez zranění, i když Jůnič to alespoň zkusil s rozmačkanou ostružinou. Trail of Life bychom doporučili zejména bajkerům, kteří si chtějí užít klasické XC bajkování na horách se vším co k tomu patří. Z restaurací a hospůdek, které jsme během výjezdu v kraji navštívili, určitě můžeme doporučit restauraci Pod Věží ve Strážnici, která se tak nějak stala naší základnou, dále pak restauraci v Kuželově – U větrného mlýna, což je nenápadný podnik s krásnou moravskou zahrádkou. Mapy našich cest po všechny 4 dny:

Doporučené články