2021 Jeseníky

Rok 2021 byl asi pro všechny specifický vzhledem k celkovým opatřením u nás i v zahraničí, nicméně nás to neodradilo a i tak jsme naplánovali každoroční Northbike expedici, byť do poslední chvíle nebylo jasné, zda vše vyjde a budeme moci odjet. Nakonec se vše povedlo. Dle tradice jsme měli tento rok v plánu přejezd, který jsme však trošku upravili v tom smyslu, že jsme startovali i končili v jednom výchozím místě, kterým jsme zvolili Hanušovice. Tedy naším cílem byli Jeseníky, zejména jejich vrcholy Dlouhé stráně a Praděd. Ale o tom později…

Den D nastal 17.7.2021, kdy jsme vyrazili směr Hanušovice. Již cestou jsme zjišťovali možnosti občerstvení po příjezdu a byli jsme nemile zklamáni. Takže jsme využili pizzerie po cestě a v Hanušovicích jsme se vrátili do studentských let návštěvou Lucky baru, což byla typická knajpa 4. kategorie se vším co k tomu patří, včetně dobrého piva a kouřové clony =).

18.7.2021

Jako vždy naše cesty a ubytování po cestě zaštítil Matěj, za což mu dík. Pro první den naplánoval etapu cca 72 km s převýšením cca 1.855 m. Jak jinak, proč tomu nenaložit hned první den s plnou polní. Takže jsme z Hanušovic, přes Habartice a Jindřichov jeli do Rejhotic, odkud jsme začali stoupat na Červenohorské sedlo až k Vřesové studánce. Na Červenohorském sedle jsme následně využili občerstvení a přes Vysoký vodopád a Skalní potok jsme vyrazili vstříc Ludvíkovu, kde jsme měli zajištěné ubytování.

Zde na nás čekalo další nemilé překvapení a sic, že penzion, kde jsme ubytování vzhledem k době

covidové nemá otevřenou restauraci. Nu což operativně jsme zapátrali a nakonec jsme využili

hezkého prostředí a restaurace Wellnes Hotelu Peras.

19.7.2021

Tento den byla další zvláštnost letošního přejezdu. Rozhodli jsme se pro naší královskou etapu využít zázemí penzionu a vyrazit na ní bez plné polní. Ano, etapu začínáme i končíme ve stejném místě, neboť nás čeká výšlap na Praděd, sjezd do údolí a výjezd na Dlouhé straně. Takže jsme z Ludvíkova vystoupali do Karlovi Studánky, nabrali jsme vodu ze zdejšího pramene a jeli vstříc Pradědu. Po jeho úspěšném zdolání jsme sjeli na Švýcárnu, kde jsme poobědvali s krásným výhledem na údolí a sjezdem okolo Malého Jezerníku pokračovali ke spodní nádrži jednoho ze 7 největších divů České republiky =) (zdroj idnes.cz). No stoupání bylo opět výživné, ale určitě stálo za to. Následoval sjezd a okolo Břidličné hory a Jelenky, jsme dorazili do Malé Morávky, odkud už jsme po silnici pokračovali na start dnešního dne. Celkem to dalo cca 80 km s převýšením cca 2.400 m.

Po náročném dni jsme opět využili Wellnes Hotelu Peras a v 18 hodin již spokojeně sledovali naše

fotbalisty v boji s Chorvatskem na ME 2021.

20.7.2021

Po náročném dni následoval přejezd do lázní Lipová cca 65 km s 1.200 m převýšením. Vyrazili jsme tedy do Vrbna pod Pradědem a podél Černé Opavy jsme stoupali ke Zřícené kaply sv. Anny, Zřícenině hradu Edelštějn a Poutního Místa Panny Marie Pomocné. Užili si následný sjezd do Zlatých hor, kde bylo plánované občerstvení, po kterém jsme navštívili zdejší Zlatokopecký skanzen a pokračovali na Rozhlednu Zlatý chlum. Po pivním občerstvení jsme sjeli do Jeseníku a nakonec i Lipových lázní.

21.7.2021

V původním plánu byla návštěva ještě Kralického sněžníku a přes Dolní Moravu návrat do Hanušovic. Nicméně vzhledem k tomu, že nás celou expedici provázeli extrémní teploty a taktéž následná dlouhá cestu domů, bylo nakonec jednomyslně rozhodnuto, že z Lipových lázní pojedeme rovnou do Hanušovic. Takže na závěr jsme dali lehkých 32 km se zastávkou v Branné. V Hanušovicích nás čekala osvěžující koupel v Moravě a pak už daleká cesta domů.

Kam příště to se teprve rozhodne …

Doporučené články