2015 Singltrek pod Smrkem

Všechno domluvit, sladit a naplánovat, no jednoduché to nebylo, ale povedlo se! Ještě nedávno jsme si úplně tak přesně nedovedli představit co to „Singltrek“ vlastně je a tak jsme se jeli přesvědčit na vlastní oči a vyplatilo se to!

Akce proběhla 6. – 8. Srpen 2015 (to už je let co)

Po příjezdu nás překvapil, i když né na dlouho, zákaz vjezdu, který se snad týkal jen pro ty, kdo šli na koupačku a ne na singl. Dorazili jsme do tábora Singltreku pod Smrkem, zaparkovali našeho vypůjčeného obřika (krycí název pro Volkswagen Crafter) a šli se porozhlédnout po kempu. Když jsme viděli zázemí tvůrců singlu, rodilých bikerů hned jsme se cítili jako doma.

Zázemí tvoří větší dřevěná buňka, která funguje jako hospůdka s posezením, prodejna cyklo s oblečením a vybavením no a v neposlední řadě také půjčovna různých kol Agang (česká značka – Author). Příjemné bylo, že servis v pohodě fungoval, takže když člověk v časové tísni nezvládl vyřešit svůj defekt, tak servisman se mu o bika v pohodě postará.

Při rozhlédnutí po kempu člověk viděl menší cvičiště pro sviště, ale i dospěláky ve formě pár menších, ale dost ostrých kopečků. No naštěstí to nikdo z nás nezkusil, takže jsme hned první den k žádné újmě nepřišli. Druhý den po spaní pod širákem jsme zašli na nealkoholický nápoj (pivo) 🙂 a už se s natěšením převlékali do dresů týmu Northbike 🙂

Nejdříve jsme dali kratší trať, která měla lehce přes 16 km. Začínala nástupní dále modrou, šla přes červenou a po modré opět zpět do tábora. Na pohodu nám trvala okolo hodiny a relativně mile nás překvapila i když „nástupní trať“ nás tak nějak zprvu neoslovila pochopili jsme ji, že ji autor dělal hlavně obousměrně jako startovací článek pro cely Singl.

Po občerstvení jsme sedli na biky a jeli opět nástupnickou zelenou trať a dále pak střídající se červená s černou jsme projeli celý Singltrek pod Smrkem jedním dechem, no… někdo více než jedním :).

První trasa (cca 16 km): Centrum; Nástupní; Hřebenáč; Obora; Centrum

Druhá trasa (cca 46 km): Centrum; Nástupní; Nad Czerniawa; Rapický oruh; Okolo Měděnce; Asfaltový traverz; Hejnický hřeben; Libverdská strana; Ludvíkovský traverz; Novoměstská strana; Rapický okruh; Nástupní; Centrum

Třetí trasa (cca 15 km): Centrum; Nástupní; Nad Czerniawa; Rapický okruh; Nástupní; Centrum

No a jak se to komu vlastně líbilo?

Jarda: Za mě musím říci, že mě Singltrek v Novém městě příjemně překvapil. Z netu jsem samozřejmě tak nějak věděl, do čeho jdu, ale vzhledem k tomu, že s MTB jsem stále začátečník a můj bike má slušně řečeno, již své lepší za sebou, tak jsem měl trochu obavy, abych klukům vůbec stíhal (což se potvrdilo, byl jsem zase trochu brzdička, jako vždy =)), nicméně větší obavy jsem měl z toho, zda budu zvládat technicky a jízdu na singlu si taky budu moc užít. Takže když jsem ráno v kempu viděl jednoho Poláka s ovázaným kolenem, který říkal, že hned první den vzal strom, tak mě trochu lepilo. A tento aspekt singltreku byl to velké překvapení. Singl je opravdu dobře vymyšlen a dá se zvládnout, i se základními dovednostmi jízdy na biku, ale zároveň i zkušení jezdci si zde najdou to své a rozhodně se nenudí. Důležitá je však koncentrace na jízdu.

Tratě jsou dobře značené, jejich obtížnost je značena jako na lyžích, ale jak jsem řekl, i černé tratě lze v pohodě a bez újmy zvládnout (za mě jeden pád v klopence na prachu, ani nevím pořádně jak, a už jsem ležel). Některé přejezdy mezi tratěmi byly náročnější a nudné, ale tak to k tomu tak nějak patří, každopádně asfaltová agonie v 35 stupních (možná i víc, neměl jsem sílu to sledovat) byla vážně libová. Naproti tomu v jiných úsecích jsem si snad i poprvé užil zábavné stoupání, kdy člověk ani nepostřehl, že stoupá. Prostě a jednoduše řečeno, klobouk dolů před tvůrci tratí. Zázemí singltreku hodnotím taky hodně pozitivně, ale jednu výtku musím mít a to naprosto nedostatečně zázemí týkající toalet pro mužské bikery (pouze jedna mísa, to je fakt málo, hlavně po ránu) a absence nějaké menší důstojné umývárny pro ranní hygienu, klidně i venkovní.

Jůnič: Velmi mile překvapen, protože takhle jsem si na horském kole ještě nezajezdil 🙂 pro mě fakt super! No dobře jen ty záchody, ale co se týče techniky jízdy, stoupání rozložené do traverzů, pěkný sešupy, no prostě se to klukům povedlo a nemůžu se dočkat, až pojedeme znovu! Co se mě osobně líbilo, že ze strany u dřevěné budky bylo veškeré nářadí volně k půjčení (něco jako bývá u sjezdovek).

Matěj: Mě se jako první líbil projetej zákaz vjezdu, akci je potřeba začít jako rebel. Zázemí se shopem, servisem a půjčovnou se jim povedlo, i když nic levného tam člověk nekoupí a otevíračku by bylo fajn posunou jak dopředu, tak dozadu. Na hajzlíky a hygienu si člověk bude stěžovat vždycky, nesmíme být hold takový poserové, jsme přeci jen v kempu 🙂 Co se týče tratí, tak paráda, člověk se tam vyblbne a vyřádí, ať už je začátečník, nebo zkušený jezdec. Je pravda, že by člověk měl zvládnout něco vyšlápnout, přeci jen asfaltová agónie v pořádným pařáku dá zabrat kdekomu. Ale jinak krásný, technický tratě. Na druhou stranu čekal jsem, že černá bude trochu ostřejší a náročnější. Taky mi tam chybělo pár prvků ze singlů v zahraničí jako klopený zatáčky na dřevě, trošku náročnější skoky a podobný lahůdky, takže je co vylepšovat. Ale jinak autoři udělali kus velice pěkný práce. Jen tak dál a víc takových!!!

HanzSKA: Hanz to neumí napsat, ale říkal, že dobrý :)))

Doporučené články